2.27.2010

Τα καλύτερα εξώφυλλα της Αμερικής

Καλύτερο εξώφυλλο αυτό με τον Τζον Λένον γυμνό, σε εμβρυακή στάση, δίπλα στη σύζυγό του, Γιόκο Όνο.


Οι φωτογραφίες του γυμνού Τζον Λένον, της εγκυμονούσας Ντέμι Μουρ και του Μοχάμεντ Άλι με το σώμα τρυπημένο από βέλη, σαν του Αγίου Σεβαστιανού, ανακηρύχτηκαν ως τα καλύτερα εξώφυλλα αμερικανικών περιοδικών τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Η Αμερικανική Ένωση Διευθυντών Περιοδικών (ASME) εξέτασε συνολικά 450 υποψηφιότητες που είχαν κατατεθεί από διάφορα περιοδικά: από το Times και το Newsweek μέχρι το National Geographic και το Esquire.

"Είναι προφανές ότι τα εξώφυλλα που νίκησαν είχαν συμβολική αξία και εντυπωσίασαν πολύ τα μέλη της κριτικής επιτροπής", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος της ASME, Μαρλίν Κάχαν. "Στο σύνολό τους, τα εξώφυλλα αυτά αποτελούν ένα υποβλητικό στιγμιότυπο της χώρας και των προβλημάτων της επί τέσσερις δεκαετίες", σημείωνει η Κάχαν.

Η φωτογραφία που αναδείχτηκε κορυφαία όλων εικονίζει τον Τζον Λένον, γυμνό, σε εμβρυακή στάση, δίπλα στη σύζυγό του, Γιόκο Όνο. Είχε τραβηχτεί από τη διάσημη φωτογράφο Άννι Λίμποβιτς και φιλοξενήθηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού Rolling Stone τον Ιανουάριο του 1981, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Λένον στη Νέα Υόρκη.


Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το περιοδικό Vanity Fair με τη φωτογραφία της ηθοποιού Ντέμι Μουρ, γυμνής και σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης και στην τρίτη το Esquire για το εξώφυλλο με τον Μοχάμεντ Άλι να παραπέμπει στον Άγιο Σεβαστιανό. Στα σαράντα καλύτερα εξώφυλλα περιλαμβάνονται τρία που αναφέρονται στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου