1.14.2010

Πάνω από 100.000 οι νεκροί στην Αϊτή

Σκηνικό ολοκληρωτικής καταστροφής επικρατεί στο Port au Prince, την πρωτεύουσα της Αϊτής μετά το φονικό σεισμό 7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Ο πρωθυπουργός της χώρας εκτιμά ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 100.000. Κατέρρευσε ακόμα και το Προεδρικό Μέγαρο. Παγκόσμια συστράτευση για αποστολή βοήθειας.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο 10 χλμ νοτιοδυτικά του Port au Prince στις 11.53 ώρα Ελλάδος. Τουλάχιστον 13 μετασεισμοί άνω των 4,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ έχουν πλήξει την περιοχή.Η αποτίμηση της κατάστασης είναι προς το παρόν ιδιαίτερα δύσκολη καθώς δεν υπάρχουν τηλεπικοινωνίες, πέρα από δορυφορικές.

Οι πληροφορίες, ωστόσο, κάνουν λόγο για αμέτρητα κτήρια -γραφεία, ξενοδοχεία, καταστήματα, κυβερνητικά κτήρια, ακόμα και του ΟΗΕ- που έχουν καταρρεύσει στην πρωτεύουσα Port au Prince, η οποία θυμίζει πόλη-φάντασμα. Έχει καταρρεύσει ακόμα και μεγάλο μέρος του προεδρικού μεγάρου, αλλά ο πρόεδρος της χώρας Ρενέ Πρεβάλ είναι ζωντανός.

"Οι νεκροί θα είναι πάνω από 100.000", εκτίμησε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν Μαξ Μπελερίβ μιλώντας στο CNN. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα ο πιο φονικός σεισμός στον κόσμο ήταν αυτός του 1970 στο Περού που στοίχισε τη ζωή σε 70.000 ανθρώπους. "Ελπίζω να μην είναι αυτός ο αριθμός", συμπλήρωσε ο Μπελερίβ. "Έχουμε τόσο κόσμο στους δρόμους και δεν ξέρουμε και που ακριβώς έμεναν. Αλλά έχουν καταστραφεί τόσα πολλά κτίρια, τόσες πολλές γειτονιές... σε κάποιες δεν βλέπω καν να υπάρχουν άνθρωποι", είπε.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, χιλιάδες άνθρωποι είναι καταπλακωμένοι και θαμμένοι στα συντρίμμια των κτηρίων, ενώ πτώματα και τραυματίες κείτονται στους δρόμους.

«Επικρατεί το απόλυτο χάος» με σύννεφα σκόνης να έχουν καλύψει την πόλη και να υπάρχουν φόβοι για χιλιάδες νεκρούς, λένε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η Αϊτή, μία χώρα 9,6 εκατ. ανθρώπων, προσπαθούσε να επανακάμψει μετά από τέσσερις φονικούς κυκλώνες που σκότωσαν 800 ανθρώπους του 2008. Πρόκειται για την φτωχότερη χώρα στο νότιο ημισφαίριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου