1.26.2010

Στο Τρίγωνο των Βερμούδων

Η Αϊτή, ως γνωστόν, είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε τον ελληνικό αγώνα της ανεξαρτησίας.

Γνωστό είναι επίσης πως η Αϊτή απέστειλε 25 τόνους καφέ στην ελληνική Επιτροπή Παρισίων με σκοπό τα χρήματα από την εκποίηση να διατεθούν υπέρ του ελληνικού αγώνα. Από τη μακρινή αυτή χώρα έφυγε επίσης ένα καράβι με 100 εθελοντές που είχαν σκοπό να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών. Δεν έφτασαν ποτέ. Χάθηκαν κάπου στον Ατλαντικό. Η Ελλάδα έχει λοιπόν πολλούς λόγους να σταθεί με κάθε τρόπο δίπλα στον λαό αυτής της χώρας. Από ιστορική υποχρέωση κατά κάποιον τρόπο. Ιστορική, όμως, υποχρέωση έχουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Κυρίως για λόγους επανόρθωσης. Η τραγική εικόνα της Αϊτής τις παραμονές του σεισμού, με ελάχιστες υποδομές και σχεδόν καμία κοινωνική πρόνοια, οφείλεται κατά κύριο λόγο στους Αμερικανούς, οι οποίοι φαίνεται πως δεν χώνεψαν ποτέ τη μοναδική περίπτωση στην Ιστορία όπου πρώην σκλάβοι κατέλαβαν την εξουσία με επιτυχημένη επανάσταση.

Από την κατοχή της χώρας από τα αμερικανικά στρατεύματα και την επιβολή του δανεισμού από αμερικανικές τράπεζες και την υποστήριξη που παρείχαν στον αιμοδιψή Παπά Ντοκ -κατά κόσμον τον Φρανσουά Ντουβαλιέ, που όπως κάθε εγκληματίας έμεινε γνωστός με παρατσούκλι- μέχρι την ανατροπή του χαρισματικού ηγέτη της Αϊτής, του πατέρα Αριστίντ, οι Αμερικανοί δείχνουν στην πράξη τον αποικιοκρατικό φιλελευθερισμό που εφαρμόζουν σε μια περιοχή που θεωρούν «αυλή» τους.
Μόνο οργή θα μπορούσε να προκαλέσει λοιπόν η είδηση που μετέδωσαν διεθνή Μέσα, όπου φαίνεται πως οι Αμερικανοί πεζοναύτες που έχουν αποβιβαστεί στο νησί συμπεριφέρονται σαν δερβέναγες δημιουργώντας προβλήματα σε διεθνείς αποστολές που προσπαθούν να μεταφέρουν βοήθεια στην Αϊτή. Οι αμερικανικές δυνάμεις απαγορεύουν την προσγείωση των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς, με συνέπεια να χάνονται αμέτρητες ώρες και οι πολύτιμες προμήθειες να μη φτάνουν σχεδόν ποτέ στα χέρια όσων τα έχουν ανάγκη, αλλά να καταλήγουν σε συμμορίες που εκμεταλλεύονται τα ένστικτα επιβίωσης των σεισμόπληκτων της Αϊτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου