1.26.2010

Ταραγμένο ύπνο κάνουν οι άνδρες που μοιράζονται το κρεβάτι τους

Ακόμα και τη λειτουργία του εγκεφάλου των ανδρών επηρεάζει ο ύπνος πλάι σε άλλον άνθρωπο, διαπίστωσε Αυστριακός επιστήμονας που δημοσίευσε την έρευνά του στην επιθεώρηση «New Scientist».

Άντρες που μοιράζονται το κρεβάτι τους κάνουν ταραγμένο ύπνο, ενώ ανεβαίνουν και τα επίπεδα ορμονικού στρες τους, είτε έχει προηγηθεί σεξ είτε όχι, διαπιστώνει η έρευνα. Οπως επίσης ότι την επόμενη ημέρα η πνευματική τους ικανότητα είναι μειωμένη. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πολύ μικρότερο πρόβλημα, γιατί κοιμούνται πιο βαθιά. Η μελέτη έγινε σε δείγμα οκτώ ανύπαντρων και χωρίς παιδιά ζευγαριών, ηλικίας 20-30 ετών, από τον καθηγητή Γκέρχαρντ Κλες και συνεργάτες του στο πανεπιστήμιο της Βιέννης. Τα ζευγάρια κοιμήθηκαν δέκα βράδια μαζί και δέκα χώρια και οι επιστήμονες μελέτησαν την εικόνα τους μέσω ειδικών μόνιτορ, ερωτηματολογίων και απλών γνωστικών τεστ.Οι άντρες είπαν ότι κοιμήθηκαν καλύτερα πλάι στη σύντροφό τους, όμως τα αποτελέσματα των «εξετάσεών» τους ήταν χειρότερα από ό,τι εκείνα την επαύριο μοναχικού ύπνου. Και τα δύο φύλα, πάντως, είχαν πιο ανήσυχο ύπνο όταν ήταν ομοκρέβατοι, αν και οι γυναίκες λιγότερο από τους άντρες. Οι γυναίκες, λένε οι ειδικοί, καλούνται συχνότερα να αντιμετωπίσουν ειδικές συνθήκες που ενίοτε τις ξυπνούν στο μέσο της νύχτας, όπως ένα παιδί που τις ζητεί, η εμμηνόπαυση ή ακόμα και η έμμηνος ρύση.

Διαφορά μεταξύ φύλων υπήρχε και στην ανάκληση των ονείρων.
Οι άντρες θυμούνται περισσότερα όνειρα όταν πριν από τον ύπνο έχουν κάνει σεξ, ενώ οι γυναίκες όταν έχουν κοιμηθεί μόνες τους. Ο ειδικός ύπνου στο πανεπιστήμιο του Σάρεϊ δρ Νιλ Στάνλεϊ δήλωσε ότι δεν εκπλήσσεται από τα ευρήματα της έρευνας των Αυστριακών. «Ιστορικά, δεν είμαστε φτιαγμένοι για να κοιμόμαστε στο ίδιο κρεβάτι με άλλους. Ο ύπνος είναι το πιο εγωιστικό πράγμα και είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική και πνευματική υγεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου