3.16.2010

«Κόκκινα» χρέη στις τράπεζες «πνίγουν» 2 εκ. Ελληνες

Βρόχος από χρέη σε κάρτες, στεγαστικά δάνεια κ.λπ. πνίγει 6 εκατομμύρια Ελληνες και από αυτούς 2 εκατ. αδυνατούν να τα εξοφλήσουν.

Η εικόνα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών γίνεται περισσότερο θολή, καθώς το 17,4% αυτών, πέραν των πιστωτικών καρτών κ.ά., βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν το ενοίκιό τους καθώς και τους λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ακόμη και τα κοινόχρηστα στην πολυκατοικία τους.

Αποτέλεσμα όλων αυτών; Ο μόνιμος εφιάλτης των καταναλωτών -οι 46 στους 100- πως θα χάσουν κάποια στιγμή το σπίτι τους λόγω χρεών.

Μόνο τα δάνεια καταναλωτικής πίστης ανήλθαν σε 36 δισ. ευρώ το 2008, έναντι 12 δισ. το 2003.

Οι δραματικές διαστάσεις που λαμβάνει η υπερχρέωση των νοικοκυριών στην Ελλάδα διαπιστώνονται σε έρευνα που διενήργησε η «Κάπα Research» για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Τα συμπεράσματά της, που γίνονται πλέον ενδιαφέροντα, καθώς η έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 4-8 Μαρτίου (ανάμεσα σε 2.085 άτομα στις 13 Περιφέρειες) και ενώ η κρίση ωθεί τη χώρα σε κερδοσκοπία, είναι τα εξής:

Στα 10 νοικοκυριά, τα 6 είναι χρεωμένα και από αυτά το 17,4% αδυνατεί να πληρώσει ακόμη και τα κοινόχρηστα, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και το ενοίκιό του.

Πάνω από το 60% του εισοδήματός του δαπανά το 18,5% των νοικοκυριών για την εξυπηρέτηση των χρεών.

Στα χρεωμένα νοικοκυριά το 18% καθυστερεί την πληρωμή της δόσης του δανείου μέχρι και έναν μήνα, ενώ για το 11,2% η περίοδος αυτή ξεπερνά και τους 6 μήνες.

Λούκα Κατσέλη
«Κανείς δεν κέρδισε από την ομηρεία ανθρώπων που δεν εξοφλούν τα χρέη τους»

«Κανείς δεν έχει να κερδίσει κρατώντας σε ομηρεία ανθρώπους που δεν έχουν την προοπτική να εξοφλήσουν τα χρέη τους» τόνισε η επί της Οικονομίας - Ανάπτυξης υπουργός Λούκα Κατσέλη σε ημερίδα χθες για την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτού. Χαρακτήρισε δε δραματικές τις διαστάσεις της υπερχρέωσης σε κάποια κοινωνικά στρώματα. Η υπουργός πρόσθεσε:

Οι ίδιες οι τράπεζες αναγνωρίζουν σήμερα ότι στις καθυστερημένες πέραν του εξαμήνου καταναλωτικές πιστώσεις το ποσοστό ανάκτησης δεν υπερβαίνει το 20%. Και όμως, αν δώσουμε στους καταναλωτές αυτούς τη δυνατότητα να ρυθμίσουν με ρεαλιστικούς όρους τα χρέη τους, με την προοπτική να απαλλαγούν από ένα μέρος αυτών, είναι βέβαιον ότι αυτοί θα επιδείξουν μεγάλη προθυμία πληρωμής και θα εξαντλήσουν τις δυνατότητες ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους. Και αυτό γιατί η πληρωμή δεν θα παραμένει σε αυτές τις περιπτώσεις στη διαιώνιση του χρέους, αλλά θα προσφέρει διέξοδο και προοπτική απεγκλωβισμού από την υπερχρέωση.

από www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου