3.08.2010

Όσκαρ 2010: Οι νικητές, οι ηττημένοι, τα highlights

Η πρωτιά που σημειώθηκε φέτος στα βραβεία Όσκαρ ήταν σημαντική αφού για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού μία γυναίκα απέσπασε το Όσκαρ σκηνοθεσίας, με την Kathryn Bigelow να επικρατεί έναντι των ανδρών συνυποψήφιών της.

Στα βραβεία ερμηνείας επικράτησαν τα φαβορί, με τη Sandra Bullock να κλέβει την παράσταση με τον ευχαριστήριο λόγο της καθώς αναρωτιόνταν αν πραγματικά το κέρδισε ή της το έδωσαν γιατί κουράστηκαν να ακούν ότι είναι το απόλυτο φαβορί για την κατηγορία της. Πάντως το κοινό χειροκρότησε όρθιο την ηθοποιό που με συγκίνηση και πολύ χιούμορ ευχαρίστησε την οικογένειά της που την ώθησε να ακολουθήσει τα όνειρά της. Μάλιστα αφού εγκωμίασε τις συνυποψήφιές της, επισήμανε πόσο καλά φιλάει η Meryl Streep, συνεχίζοντας πως «όλοι αξίζουμε τέτοια αγάπη, τέτοια διάκριση και τη Meryl Streep».

Το βραβείο A' ανδρικού ρόλου παρέδωσε η περσινή νικήτρια στον Α’ Γυναικείο Ρόλο, Kate Winslet στον Jeff Bridges για την ερμηνεία του στο “Crazy Heart”, ο οποίος πανηγύρισε τη νίκη του με επιφωνήματα.

Όταν η Mo’Nique ανέβηκε να παραλάβει το βραβείο για το Β’ Γυναικείο Ρόλο δήλωσε πως: «χαίρομαι που επιτέλους η Ακαδημία ψηφίζει με βάση τις ερμηνείες κι όχι με πολιτικές», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κινηματογραφική βιομηχανία δεν δίνει ευκαιρία σε ταινίες σαν το Precious να βρουν διανομή και να προβληθούν...

Ο Christoph Waltz παρέλαβε το Όσκαρ για τον Β’ Ανδρικό από τα χέρια της Penelope Cruz, αναφωνώντας «και βραβείο Όσκαρ και μου το παραδίδει η Penelope Cruz! Αυτό είναι ύπερ-τέλειο!».

Τα outsider της βραδιάς επικράτησαν στις κατηγορίες σεναρίου. Ο Mark Boal πήρε από τα χέρια του Quentin Tarantino το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου για το The Hurt Locker, ενώ ο Geoffrey Fletcher κέρδισε το βραβείο Διασκευασμένου Σεναρίου για το Precious.

Ωραίο στιγμιότυπο ήταν όταν ο Quentin Tarantino και ο Pedro Almodóvar παρουσίασαν το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας που απέσπασε το φιλμ The Secret in Their Eyes από την Αργεντινή Ο Ισπανός σκηνοθέτης δε δίστασε να πει στο συνάδελφό του: «χαίρομαι που σε γνωρίζω από κοντά. Δεν καταλαβαίνω τίποτα από όσα γίνονται στις ταινίες σου!»

Για το βραβείο Μακιγιάζ ο Ben Stiler εμφανίστηκε στη σκηνή ως Na'vi, από το «Avatar», επισημαίνοντας ότι δεν ήξερε ακριβώς γιατί παρουσίαζε με αυτό τον τρόπο το βραβείο δεδομένου ότι η ταινία του Cameron δεν ήταν καν υποψήφια στην κατηγορία που ο κωμικός ηθοποιός παρουσίασε!

Η 82η απονομή των βραβείων της Ακαδημίας ξεκίνησε με την εμφάνιση των υποψηφίων για Όσκαρ ερμηνείας στην εντυπωσιακή σκηνή του Kodak Theater. Οι δύο παρουσιαστές Alec Baldwin και Steve Martin κατέβηκαν από “ψηλά στον ουρανό” στη σκηνή για να κάνουν την καθιερωμένη “επίθεση” με ανελέητο πείραγμα στους διάσημους σταρ που κατέκλυσαν το Kodak Theater. Αρκετοί όμως φαίνεται ότι δεν εκτίμησαν το μπλακ χιούμορ τους όπως ο George Clooney που κατά τη διάρκεια της βραδιάς κάποια τηλεοπτικά πλάνα τον έπιασαν να δείχνει εμφανώς δυσαρεστημένος από τα σχόλια των δύο.


Δείτε αναλυτικά τους νικητές της 82ης απονομής των βραβείων Όσκαρ

-Καλύτερη Ταινία
«The Hurt Locker» ( παραγωγοί Κάθριν Μπίγκελοου, Μάρκ Μπόαλ, Νίκολας Τσάρτιερ, Γκρεγκ Σαπίρο)

-Α’ Ανδρικός Ρόλος
Τζεφ Μπρίτζες – «Crazy Heart»

-Α’ Γυναικείος Ρόλος
Σάντρα Μπούλοκ – «The Blind Side»

-Β’ Ανδρικός Ρόλος
Κρίστοφ Γουόλτζ – «Άδωξοι Μπάσταρδη»

-Β’ Γυναικείος Ρόλος
Μονίκ – «Μονάκριβη»

-Σκηνοθεσία
Κάθριν Μπίγκελοου – «The Hurt Locker»

-Πρωτότυπο Σενάριο
«The Hurt Locker» Μάρκ Μπολ

-Διασκευασμένο Σενάριο
«Μονάκριβη» Τζέφρι Φλέτσερ

-Ξένη Ταινία
«El Secreto De Sus Ojos»Αργεντινή

-Κινούμενα Σχέδια
«Ψηλά στον Ουρανό» Πιτ Ντόκτερ

-Μικρού Μήκους Κινούμενα Σχέδια
«Logorama» -Νίκολας Σμέρκιν

-Καλλιτεχνική Διεύθυνση
«Avatar»: Ρικ Κάρτερ, Ρόμπερτ Στρόμπεργκ

-Φωτογραφία
«Avatar»:Μάουρο Φιόρε

-Κοστούμια
«Η Νεαρή Βικτώρια»: Σάντι Πάουελ

-Ντοκιμαντέρ
“The Cove” Λούι Σοχόιος, Φίσερ Στίβενς

-Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους
«Music by Prudence» - Ρότζερ Ρος Γουίλιαμς

-Μοντάζ
«The Hurt Locker»: Μπομπ Μουράσκι, Κρις Ίνις

-Μακιγιάζ
«Star Trek»: Μπάρνεί Μπούρμαν, Μίντι Χολ, Τζόελ Χάλροου

-Σάουντρακ
«Ψηλά Στον Ουρανό»: Μάικλ Τζιανκίνο

-Τραγούδι
«The Weary Kind(Theme from Crazy Heart)» από την ταινία «Crazy Heart», στίχοι/μουσική: Ράιαν Βίνγκαμ, Τι Μπόουν Μπάρνετ

-Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους
«The New Tenants»: Χοακίμ Μπακ, Τίβι Μάνιουσον

-Μοντάζ Ήχου
«The Hurt Locker» Πολ Ν.Τζέι Ότοσον

-Μίξη Ήχου
«The Hurt Locker» Πολ Ν.Τζέι Ότοσον Ρέι Μπέκετ

-Όπτικά Εφέ
«Avatar» Τζόι Λέτερι, Στίβεν Ρόζενμπάουμ, Ρίτσαρντ Μπάνχαμ, Άντριου Ρ. Τζόουνς

-Τιμητικό Βραβείο: Τζον Χιους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου