4.25.2010

Ξεπερνούν τις 5.000 οι οργανισμοί στην Ελλάδα

Από την πρώτη επεξεργασία των φορέων/οργανισμών τους οποίους το Δημόσιο χρηματοδοτεί ελέγχοντας ή μη-ελέγχοντας τη διοίκησή τους, προκύπτει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 1.800 φορείς που απασχολούν πάνω από 2.800 μέλη διοίκησης. Οι μονάδες ωστόσο των φορέων αυτών είναι πολύ περισσότερες και εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 5.000, καθώς είναι διεσπαρμένες σε όλη την Ελλάδα. Για παράδειγμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υφίστανται 51 τοπικά κέντρα αγροτικής ανάπτυξης, τα οποία ωστόσο θεωρούνται ως ένας φορέας. Επίσης τα 15 έμμισθα υποθηκοφυλακεία που υφίστανται σε ολόκληρη την Ελλάδα λογίζονται επίσης ως ένας φορέας.

Σε ό,τι αφορά τα μέλη διοίκησης όλων των προαναφερόμενων φορέων, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κι άλλο, καθώς τώρα αποστέλλονται τα στοιχεία, προκειμένου να δημιουργηθεί η πλήρης εικόνα. Ωστόσο, φαίνεται ότι στις πλείστες περιπτώσεις φορέων με διοικητικά συμβούλια (Α.Ε., ΝΠΙΔ κ.λπ.) υφίστανται πολυμελείς συνθέσεις (7 έως 11 μέλη).

Για παράδειγμα αμφότεροι ο «Οργανισμός Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ελαιώνα Αττικής» και ο «Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου» έχουν 11μελή διοικητικά συμβούλια, τα περισσότερα εκ των οποίων ορίζονται από υπουργούς ή από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην ΕΥΔΑΠ μάλιστα το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης είχε φτάσει σε 13 μέλη με τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας να διορίζουν μέσω ΚΥΑ τα 10 μέλη (πρόεδρο, διευθύνοντα σύμβουλο και άλλα οκτώ μέλη), ενώ ένα μέλος διορίζονταν από την Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή και άλλα δύο από τις τάξεις των εργαζομένων. Το ρεκόρ πάντως συμμετοχής μελών κατέχει ο «Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού», ο οποίος ξεκίνησε το 2000 με 7μελές διοικητικό συμβούλιο και κατέληξε σε 15μελές τον Ιούνιο του 2009.

από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου