4.05.2010

Ελλάδα (μόνο) για Ελληνες

Στην Ευρώπη παρατηρείται ανερχόμενη τουριστική δραστηριότητα, όπως σε όλες τις ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού από τη δεκαετία του 1990. Η Ελλάδα ωστόσο δεν έχει μεγάλη παράδοση στον εξωτερικό θρησκευτικό τουρισμό, παρ΄ όλο που σε μια πρώτη καταγραφή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού εντοπίστηκαν 280 τόποι θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Η πλειονότητα των επισκεπτών (85%) είναι Ελληνες και εκτός από τα Μετέωρα, το Αγιον Ορος (μόνο για προσκύνημα), την Πάτμο προτιμούν μεγάλα μοναστήρια, όπως ο Αγιος Ραφαήλ στη Λέσβο, ο Αγιος Ιωάννης ο Ρώσος και προσκυνήματα που χαρακτηρίζονται θαυματουργά, όπως η Παναγία της Τήνου και ο Αγιος Νεκτάριος στην Αίγινα...

Η Εκκλησία της Ελλάδος πραγματοποίησε πριν από μερικούς μήνες ειδικό συνέδριο στη Ζάκυνθο για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στη χώρα μας και κυρίως την προσέλκυση προσκυνητών από το εξωτερικό. Προς το παρόν, πάντως, οι όποιες προσπάθειες γίνονται σε τοπικό επίπεδο και οι περισσότεροι από τους τουρίστες προέρχονται από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Εχει επίσης διαπιστωθεί ότι ετησίως περίπου 500.000 τουρίστες, που έρχονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του οργανωμένου μαζικού τουρισμού, επισκέπτονται και θρησκευτικά μνημεία και συνιστούν εν δυνάμει θρησκευτικούς τουρίστες για ένα μικρό μέρος της παρουσίας τους εδώ.

Σε πρόσφατο άρθρο του ο πρόεδρος της WRΤΑ κ. Κέβιν Ράιτ αναφέρεται στους «δέκα κορυφαίους αναδυόμενους θρησκευτικούς προορισμούς». Με σειρά αξιολόγησης αυτοί είναι: Αρμενία, Κολομβία, Λίβανος, Συρία, Ινδία, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αιθιοπία, Πολωνία και Κεμπέκ του Καναδά. Η Ελλάδα απουσιάζει.

Μετέωρα και Ζάκυνθος

Περίπου 1-1,5 εκατ. άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο τα Μετέωρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Τρικάλων κ. Ι. Κουρούπα , οι διανυκτερεύσεις όμως στην περιοχή περιορίζονται στο 20%- 30% των επισκεπτών, καθώς πολλοί αναχωρούν αυθημερόν.

Η αναλογία μεταξύ ξένων και Ελλήνων κυμαίνεται σε ποσοστά 60%40%, αν και όπως επισημαίνει τα ποσοστά των Ελλήνων έχουν μειωθεί τελευταία στο 20%. Το Πάσχα είναι η περίοδος αιχμής για τον προορισμό. Η πλειονότητα των ξένων τουριστών προέρχεται από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και ακολουθεί η Ρωσία, ενώ υπάρχουν αρκετοί επισκέπτες από την Ιαπωνία ειδικά τον χειμώνα. Επίσης πολλοί είναι επισκέπτες τρίτης ηλικίας.

Αύξηση 30% στους επισκέπτες παρουσιάζει ο θρησκευτικός τουρισμός στη Ζάκυνθο με βάση τα στοιχεία της Μητρόπολης Ζακύνθου, με τους Ελληνες να αποτελούν το κυρίαρχο κοινό, αναφέρει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου κυρία Χριστίνα Τετράδη. Οι έλληνες τουρίστες υπολογίζεται ότι έφθασαν τις 400.000 την περίοδο του 2009 (Μάιος- Οκτώβριος), ενώ 600.000 εκτιμώνται ότι ήταν οι αφίξεις από το εξωτερικό.

από το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου