4.22.2010

Ορνιθολογική: Nα σταματήσει το ανοιξιάτικο κυνήγι

Φρένο στο παράνομο ανοιξιάτικο κυνήγι ζητά να μπει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, κινητοποιώντας όλους τους συναρμοδίους φορείς (λιμεναρχείο, δασαρχείο, φορέα διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία).

Το ανοιξιάτικο κυνήγι είναι παράνομο εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει το κυνήγι κατά τη μετανάστευση. Διεξάγεται κυρίως σε μικρά νησιά και ακρωτήρια στο Ιόνιο Πέλαγος: Νότια Ζάκυνθος, Παξοί – Αντίπαξοι, Διαπόντια νησιά, Νότια Κέρκυρα.

Τα τρυγόνια αφού διανύσουν περισσότερα από 2.500 χλμ. πάνω από την έρημο και στη συνέχεια τη Μεσόγειο, σταματούν αδύναμα και εξουθενωμένα στα Ιόνια Νησιά προκειμένου να ανεφοδιαστούν, ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τις περιοχές φωλιάσματος στη Βόρεια Ευρώπη. Το είδος βρίσκεται σε «δυσμενές καθεστώς διατήρησης» σε όλη την Ευρώπη.

Η ακριβής εκτίμηση του αριθμού των πουλιών που θανατώνονται κάθε χρόνο είναι σχεδόν αδύνατη, αλλά υπολογίζεται ένας πολύ υψηλός αριθμός.

Στους Αντίπαξους το 2001 υπολογίστηκε ότι σε μια «πολύ καλή» ημέρα για τους λαθροθήρες μπορεί να σκοτωθούν χιλιάδες τρυγόνια. Έτσι, εκτός από τις δραματικές αλλαγές και την ερημοποίηση των βιότοπών τους στην Αφρική, τα τρυγόνια πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τα ανήθικα όπλα των λαθροθήρων.

Η Μαλαμώ Κορμπέτη, υπεύθυνη πολιτικής περιβάλλοντος της Ορνιθολογικής τονίζει ότι μετά την καταδίκη της Μάλτας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ανοιξιάτικο κυνήγι, η ΕΕ δίνει δύο ξεκάθαρες κατευθύνσεις: το κυνήγι θα πρέπει να διεξάγεται με αειφόρο τρόπο και η λαθροθηρία πρέπει να παταχθεί αυστηρά και σε όλη το εύρος της και η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί με αυτές τις κατευθύνσεις.

από το Πρώτο Θέμα

1 σχόλιο:

  1. to khnygh einai emphyto ston xarakthra orismenwn alla oxi olwn. oi zakynthioi einai khnygarides ase pou einai toso xamhlomisthoi opote anagastikws epivionoun me thyramata

    ΑπάντησηΔιαγραφή