9.21.2009

Τη μεγαλύτερη συναυλία από την επανάσταση του 1959 απόλαυσε η Κούβα.

Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου πλημμύρισε την Πλατεία της Επανάστασης στην Κούβα για τη συναυλία «ειρήνης», που πραγματοποίησε χθες ο κολομβιανός τραγουδιστής Χουάνες και άλλοι μουσική, σε μία προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι πολιτικές διαφορές που χωρίζουν τους Κουβανούς από τον υπόλοιπο κόσμο για πάνω από 50 χρόνια.

Η συναυλία μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διεθνών τηλεοπτικών δικτύων, ακόμη και στο Μαϊάμι, κέντρο της εξόριστης κουβανικής κοινότητας και της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση της Αβάνας.

Μάλιστα, μία μικρή ομάδα εξορίστων, που υποστηρίζει ότι με την κίνησή του ο Χουάνες προσφέρει νομιμοποίηση σε μία κυβέρνηση που αρνείται τα στοιχειωδέστερα δικαιώματα στους πολίτες τους, διοργάνωσε εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Μικρή Αβάνα του Μαϊάμι.

Ο, 17 φορές τιμημένος με βραβείο Γκράμι, Χουάνες επέμεινε πως η συναυλία δεν είχε πολιτικά κίνητρα, όμως προκάλεσε αίσθηση όταν στο τέλος της συναυλίας φώναξε από σκηνής «Μια κουβανέζικη οικογένεια» για την ενότητα της χώρας και «Ελεύθερη Κούβα (Cuba Libre)», συνθήματα που επί χρόνια διατύπωναν οι εξόριστοι στις διαδηλώσεις τους κατά της Αβάνας. Η πράξη του Χουάνες προσέφερε επιχειρήματα στα ισπανόφωνα δίκτυα του Μαϊάμι, αλλά δεν προκάλεσε κάποια επίσημη αντίδραση από την πλευρά της κουβανικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος τόνισε πως διοργάνωσε τη συναυλία επειδή πιστεύει πως η πολιτική του νυν αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα «άνοιξε την πόρτα» για τη χαλάρωση του εμπορικού εμπάργκο-που έχουν επιβάλλει επί 47 χρόνια οι ΗΠΑ στην Κούβα-αλλά και για περαιτέρω βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών.


Τον Χουάνες, που ζει στο Μαϊάμι, πλαισίωσαν στη σκηνή 14 καλλιτέχνες απ’ όλον τον κόσμο, μεταξύ τους η Όλγα Τανόν από το Πουέρτο Ρίκο, ο ισπανός Μιγέλ Μποζέ, και ο ιταλός Τζοβανότι, ενώ τη συναυλία έκλεισαν οι ‘βασιλείς της σάλσα’ Λος Βαν Βαν.

Το πλήθος, που κατά τις εκτιμήσεις του Χουάνες ξεπέρασε το ένα εκατ., λικνίσθηκε και χόρεψε κάτω από τον καυτό ήλιο επί ώρες, κατά τη διάρκεια της πεντάωρης συναυλίας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πολλές λιποθυμίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου