9.25.2009

Οι μεγαλύτερες δημοσιογραφικές γκάφες όλων των εποχών.


Το κυνήγι της αποκλειστικότητας και η κεκτημένη ταχύτητα έχουν οδηγήσει σε πολύ σημαντικές δημοσιογραφικές γκάφες, που δεν αποτελούν μόνο ελληνικό φαινόμενο.



Στις 9 Μαΐου 1927 το αεροσκάφος των Γάλλων αεροπόρων Σαρλ Νουνγκεσέρ και Φρανσουά Κολί, «Λευκό Πουλί», έπεσε στον Ατλαντικό. Οι δύο άσοι του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου χάθηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τον ωκεανό χωρίς στάση.

Η βραδινή εφημερίδα του Παρισιού «La Presse», όμως, στο φύλλο της ίδιας ημέρας ανακοίνωσε περίτρανα την επιτυχία του εγχειρήματος: «Οι Νουνγκεσέρ και Κολί πέτυχαν! Οι συναρπαστικές στιγμές του μεγάλου τολμήματος. Στις 5 το απόγευμα έφθασαν στη Νέα Υόρκη. Η προσθαλάσσωση έγινε κανονικά και το αεροσκάφος περικυκλώθηκε αμέσως από πλήθος σκαφών, ενώ υδροπλάνα πετούσαν χαμηλά. Οι δύο αεροπόροι στάθηκαν μια στιγμή ακίνητοι πάνω στο φτερό του αεροπλάνου, λες και δεν άκουγαν τις ζητωκραυγές. Αμέσως μετά, αγκαλιάστηκαν και κατέβηκαν μαζί μέχρι μια μικρή βάρκα, που τους έφερε στην προκυμαία».


Το 1948, η Chicago Daily Tribune είχε τίτλο: «Ο Ντιούι επικράτησε του Τρούμαν». Ωστόσο, συνέβη το αντίθετο. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία του Τρούμαν με ένα από τα 150.000 φύλλα της εφημερίδας με τον θρυλικό πλέον τίτλο στα χέρια του.

Το 2004, η New York Post είχε ανακηρύξει –κατά αποκλειστικότητα– τον Ντικ Γκέπχαρντ υποψήφιο αντιπρόεδρο του Δημοκρατικού Τζον Κέρι, ενώ τελικά επέλεξε τον Τζον Εντουαρντς. Ο διευθυντής της κύριας ανταγωνίστριά της στο χώρο, new York Daily News, έστειλε τότε ένα κασόνι στον συνάδελφό του στην «Post» για να γιορτάσουν μαζί την αποκλειστικότητα.

Στην Ελλάδα, η πιο μνημειώδης ίσως γκάφα είναι η ανταπόκριση δημοσιογράφου από την Τήνο τον Δεκαπενταύγουστο του 1940, στην οποία παρέλειψε να αναφερθεί στον τορπιλισμό της «Έλλης».

Ωστόσο, οι πιο «επικίνδυνες» στιγμές για τους δημοσιογράφους είναι όταν προετοιμάζουν επικήδειους για ανθρώπους που βρίσκονται ακόμη εν ζωή. Για παράδειγμα, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, πληροφορήθηκε το θάνατό του από το CNN. Μόνο που επρόκειτο περί δοκιμαστικής δημοσίευσης και το σχετικό κείμενο βασίστηκε στη βασιλομήτορα. Έτσι, στον επικήδειό του, ο Τσένι πληροφορήθηκε πως υπήρξε η αγαπημένη γιαγιά της Βρετανίας!

Σε ένα παρόμοιο περιστατικό, ο ιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς, χρησιμοποίησε τα λόγια του Μαρκ Τουέιν.
«Τα ρεπορτάζ για το θάνατό μου είναι κάπως υπερβολικά»...

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου