9.15.2009

Ταξίδι στ΄ αστέρια του Βαν Γκογκ.

Βουτιά στο χρώμα και τα μυστικά της τέχνης του Βαν Γκογκ, σε μια οθόνη ίση με δυόμισι γήπεδα μπάσκετ. Είναι η νέα πρόκληση- πρόταση του Ευγενίδειου Ιδρύματος, το οποίο πάνω στην τεράστια οθόνη του ετοιμάζεται να αποκαλύψει τον κόσμο του μεγάλου μάστορα του χρώματος Βίνσεντ Βαν Γκογκ και να αφήσει κατά μέρος- έστω και λίγο- το αστρικό για να ασχοληθεί με το καλλιτεχνικό σύμπαν.

«Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν τον πυρετό της ζωγραφικής δημιουργίας του Βαν Γκογκ, διότι οι λήψεις των έργων είναι τέτοιες, ώστε να τονίζεται το ανάγλυφο των έργων και να αισθάνεσαι τα στάχυα, τα λουλούδια, τη γεμάτη αστέρια νύχτα».

«Αριάδνη» σε τούτη την ιστορία είναι μια ερευνήτρια που εργάζεται σε ένα μουσείο. Μίτος της, η αλληλογραφία του σπουδαίου μεταϊμπρεσιονιστή του 19ου αιώνα με τον αδελφό του, την οποία και υποτίθεται πως μελετά η ερευνήτρια. Η συνέχεια θα γραφεί ανάμεσα σε περίπου 100 έργα- από σύνολο 900 που δημιούργησε μέσα σε μία δεκαετία- που θα περάσουν μπροστά από τα μάτια των θεατών. Έργα ζωγραφικής τα οποία «συνδιαλέγονται» με τα πραγματικά τοπία που ενέπνευσαν τον καλλιτέχνη- σπίτια, αγροί- και τα οποία είναι αναγνωρίσιμα παρά το πέρασμα του χρόνου. Πίνακες γεμάτοι ένταση και χρώμα που «μεγαλώνουν» στην οθόνη του Πλανηταρίου κατά 10 φορές (σε σχέση με μια συμβατική ταινία) αποκαλύπτουν λεπτομέρειες που θα ήταν αδύνατον να δει κάποιος με γυμνό μάτι. Και υπόσχονται 40 λεπτά γεμάτα εικόνες τις οποίες για να δει κάποιος θα έπρεπε να ταξιδέψει σε αρκετά μέρη του κόσμου, καθώς για να υλοποιηθεί η ταινία συνεργάστηκαν τα Μουσεία Ορσέ από τη Γαλλία, Βαν Γκογκ και Κρόλερ Μίλερ από την Ολλανδία, ενώ συμμετείχαν ακόμη τα Μaison Van Gogh, το Fundacion Colleccion Τhyssen- Βornemisza και το Μουσείο Ροντέν.

Όσοι δε από τους μικρούς θεατές θέλουν να μάθουν ακόμη περισσότερα για τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθήματα ηλεκτρονικής εικονογράφησης από τον εικονογράφο Αντώνη Ασπρόμουργο στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, αρκεί να έχουν πρώτα δηλώσει συμμετοχή. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου:
http: //www.eugenfound.edu.gr


Σε αριθμούς
6 χρόνια λειτουργεί το ανακαινισμένο Πλανητάριο
1.800.000 εκατ. επισκέπτες
280 θέσεις
25 μ. διάμετρος οθόνης
950τ.μ. επιφάνεια οθόνης
ΙΝFΟ
Η ταινία «Van Gogh: Ο πυρετός του χρώματος»
θα προβάλλεται στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο
(Λ.Συγγρού 387, τηλ.210-946.9600 για κρατήσεις)
από τις 23 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου