9.15.2009

Για πολύ ψαγμένους ...!

Έχει ενδιαφέρον όταν μερικές φορές μαθαίνουμε πως αρκετοί από τους γνωστούς τραγουδιστές, συνθέτες και μουσικούς, οι οποίοι ή συνεχίζουν τη διαδρομή τους ακόμα και σήμερα, ή ο χρόνος τους ξεπέρασε, ξεπήδησαν από τα συγκροτήματα της δεκαετίας του ’60 ή του ’70.

Για παράδειγμα, μόνο οι πολλοί ψαγμένοι γνωρίζουν πως ο Νίκος Παπάζογλου ήταν μέλος στο συγκρότημα Blow Up, που είχε ιδρυθεί το 1967 στη Θεσσαλονίκη. Βέβαια τον βρίσκουμε στην πορεία και σε άλλα συγκροτήματα όπως τους «Μακεδονομάχους», αλλά και τραγουδιστή στους Olympians για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Ή ακόμη, πως ο Λάκης Παπαδόπουλος ήταν μέλος των θρυλικών Dragons οι οποίοι είχαν ιδρυθεί το 1964, αποτελούν το πρώτο συγκρότημα που λογοκρίθηκε στη χούντα , ενώ μάνατζερ τους ήταν ο Γιώργος Καρατζαφέρης που σήμερα είναι πρόεδρος του Λ.Α.Ο.Σ.

Ο Ηλίας Ασβεστόπουλος που έγινε πολύ γνωστός ως ο τραγουδιστής των 2002 GR, στους οποίους για ένα διάστημα πλήκτρα έπαιζε ο Γιάννης Γιοκαρίνης, τραγουδούσε το 1966 στους Persons, συγκρότημα στο οποίο κιθαρίστας ήταν ο Γιάννης Σπάθας.

Φαντάζομε πως δεν υπάρχει κάποιος που να μη γνωρίζει τη δουλειά του συνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη. Σίγουρα όμως ελάχιστοι γνωρίζουν πως υπήρξε μπασίστας του συγκροτήματος United Lovely Sounds που ιδρύθηκε το 1966 στην Αθήνα. Στις αρχές τις δεκαετίας του ’70 τον βρίσκουμε πάλι ως μπασίστα, στο συγκρότημα Αχ-Βαχ όπου την ευθύνη των φωνητικών είχε ο Δημήτρης Πουλικάκος.

Ακόμη ένας γνωστός συνθέτης και τραγουδιστής, με πολλές σύγχρονες επιτυχίες στο ενεργητικό του, ο Αντώνης Βαρδής, ξεκίνησε από ένα ανάλογο συγκρότημα. Το όνομα του συγκροτήματος ήταν Vikings και ιδρύθηκε το 1964 στον Πειραιά.

Όταν το 1966 πρώτο ακούστηκαν οι We Five ο Ντέμης Ρούσος ήταν γνωστός μπασίστας. Με αυτό το συγκρότημα όμως έκανε την πρώτη τραγουδιστική απόπειρα του με σημαντική επιτυχία. Μάνατζερ και παραγωγός του παραπάνω συγκροτήματος ήταν ο Νίκος Μαστοράκης.

Επίσης το 1966 πρώτογλίστρησε στην μουσική σκηνή ένα γκρουπ με το όνομα Crosswords στο οποίο τραγουδούσε και έπαιζε κιθάρα ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

Είμαι απόλυτα σίγουρος πως κανείς δεν ξέρει ότι ο γνωστός λαϊκός τραγουδιστής Γιώργος Γερολυμάτος, το 1967 ήταν ντράμερ και τραγουδιστής του συγκροτήματος Foremost.

Νομίζω πως τα παραπάνω αν και ενδεικτικά, είναι αρκετά για να καταλάβουμε την πορεία των καλλιτεχνών μέσα στο χρόνο. Θεωρώ πως είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι μέσα από πειραματισμούς αλλά και πολύ δουλειά όλοι όσοι το αξίζουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στο τέλος τα καταφέρνουν. Βρίσκουν τον δρόμο τους και ασχολούνται με αυτό που είναι το καλύτερο ή το πιο προσοδοφόρο για αυτούς.

Βιβλιογραφία

Ντίνος Δηματάτης, Get That Beat, Ελληνικό Ροκ, εκδ. Κατσάνος, Θεσ/νίκη 1998.
Γιώργος Νοταράς, Το ελληνικό τραγούδι των τελευταίων 30 χρόνων, Λαϊκά έντεχνα και προσωπικά, εκδ. Νέα Σύνορα, Αθήνα 1991.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου