9.20.2009

2.600 ετών η Κοκκινοσκουφίτσα!

Η «Κοκκινοσκουφίτσα» και τα άλλα δημοφιλή παραμύθια και λαϊκοί μύθοι είναι πολύ παλαιότεροι απ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, ενώ η αρχαιότερη ιστορία για παιδιά που βρέθηκε μέχρι σήμερα είναι ένας μύθος του Αισώπου, που χρονολογείται περίπου από τον 6ο αι. π.Χ. (δεν γνωρίζουμε γιατί δεν συμπεριέλαβαν την Οδύσσεια).

Τα παραπάνω διαπιστώθηκαν από νέα ανθρωπολογική μελέτη, υπό τον ιρανικής καταγωγής δρ. Τζέιμι Τεχράνι του βρετανικού πανεπιστημίου του Ντέραμ, σύμφωνα με την Telegraph.

Καθώς η έρευνα εστιάστηκε στο διάσημο παραμύθι της «Κοκκινοσκουφίτσας», ανακάλυψε ότι όχι μόνο υπάρχουν τουλάχιστον 70 παραλλαγές της σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, αλλά ότι η προέλευση της ιστορίας, που κάθε παιδάκι έχει ακούσει με δέος το βράδυ στο κρεβάτι του, χάνεται στο βάθος του χρόνου.

Ολες οι παραλλαγές του παραμυθιού αυτού, που γνωρίσαμε στη Δύση μέσω της γραπτής εκδοχής του Σαρλ Σερό, τον 17ο αιώνα, και της παραλλαγής των αδελφών Γκριμ, τον 19ο, φαίνεται να μοιράζονται ένα κοινό πρόγονο, μία ιστορία που υπήρχε πριν 2.600 χρόνια.

Η ευρωπαϊκή βερσιόν έχει τον κακό λύκο που τρώει τη γιαγιά. Στην κινεζική ο λύκος αντικαθίσταται από μία τίγρη και στην ιρανική το παιδί που περπατάει μόνο του στο δάσος ήταν αγοράκι.

Αγνωστο παραμένει με ποιο τρόπο η ιστορία της «Κοκκινοσκουφίτσας» πέρασε από τη μία χώρα στην άλλη, αλλά είναι πιθανό αυτό να συνέβη με τις εμπορικές σχέσεις και τις μετακινήσεις των ανθρώπων από τόπο σε τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου